Det är väldigt varmt i dag och bina sitter och hänger utanför kupan för att den ska kunna ventileras ordentligt. Både fukt och värme måste fläktas bort. Dels ska nektarn torkas så den kan täckas och dels ska det vara rätt temperatur för ägg och yngel. Detta är ett av våra starkaste samhällen och vi gjorde en avläggare redan för ett par veckor sedan för att det var så fullt av bin och för att minska risken för svärmning.
Bina har varit flitiga och samlat mycket honung. Vi bor så bra till med mycket sälg i vår skog och många vårlökar. Det är oerhört viktig vårmat för bina vilket gör att samhällena inte svälter utan får en rivstart med ägg och yngelsättning tidigt på våren. Och sedan kan de samla rejält med honung eftersom de hunnit bli stora och starka när allt i naturen sätter igång på allvar.


Ett vaktbi på plats i flusteröppningen. Ibland om man vill vara extra snäll mot bina och sopa bort något bi som drunknat i störtregn så kan ett vaktbi snabbt flyga upp och sticka en ovanför ögonbrynet så att ögonen svullnar igen och kinderna blir som hamsterkinder.
Rapsen för ett par veckor sedan – vackert gul och härlig bimat. Men nu håller på att ha blommat ut. Precis som körsbär och äpple är överblommat sedan ett tag. Nu är syrénen i sin mittfas och tusenskönan blommar ff.
Ute på ängen växer det så att det knakar och bina kan börja hämta nektar där.
Prästkragarna har spridit sig över ängen och är så fina just nu.Jordgubbarna har blivit pollinerade…flädern står redo att slå ut sina blommor till nästa helg kan jag tänka och…hagtornen lyser vit i skogsbrynet.Bina brukar gilla kryddörterna och de ger en härlig smak till honungen. Här är salvia.Gräslökens blommor är utsökta att äta som små knoppar- Lägga på salladen som ätbar dekoration.Kamomill har jag redan börjat skörda för att ha till vinterns teer och om det kommer någon sömnlös natt.